Co łączy czekoladę i piwo?
13 listopada 2007, 13:16Najnowsze odkrycia sugerują, że czekolada została wynaleziona jako... produkt uboczny przy warzeniu piwa. Ponadto ślady znalezione w naczyniach z Mezoameryki wskazują, ze kakao było używane 500 lat wcześniej, niż dotychczas sądzono.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/17/1193329538_100344-6c7356a77cbf1f2ba0dc555e14b480e0.jpeg)
Skąd efekt jo-jo?
25 października 2007, 16:22Psycholodzy stwierdzili, że kobiety opierające się chęci zjedzenia czegoś smacznego pochłaniają w efekcie większe porcje. Naukowcy uważają, że ich odkrycie może pomóc w wyjaśnieniu efektu jo-jo oraz epizodów objadania się po wcześniejszym przestrzeganiu diety.
![Terminal LAX wczesnym rankiem](/media/lib/16/1192440925_753943-dba618f80dbbeab9b6e514404f0a2563.jpeg)
Gra w strażników i złodziei
15 października 2007, 09:33Zespół Praveena Paruchuriego z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles wykorzystał teorię gier do wyprowadzenia w pole przestępców i usprawnienia pracy strażników na lotniskach. Obecnie technologia jest testowana na LAX (Los Angeles International Airport).
![Filiżanka gorącej czekolady](/media/lib/16/1192272159_644245-27aefc2d2cf666c45924e86bc1305226.jpeg)
Pożądanie z głębi trzewi
13 października 2007, 10:38Jedni mogą żyć bez czekolady, inni nie. Prowadzono już badania mózgu, które wykazały, że u tych drugich występuje dużo silniejsza reakcja na wynalazek Azteków. Teraz naukowcy ze Szwajcarii stwierdzili, że flora bakteryjna jelit czekoladoholików różni się od tego, co można znaleźć w przewodzie pokarmowym reszty ludzi.
![© André Karwathlicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1191235371_256251-6585ee6a3d793b98b0b1622dd3faf3ea.jpeg)
Gorzka czekolada wygrywa z zespołem chronicznego zmęczenia
1 października 2007, 10:42Badacze z Hull York Medical School uważają, że codzienna dawka gorzkiej czekolady o specjalnym składzie może pomóc w zwalczaniu zespołu chronicznego zmęczenia.
Koszulki pomogą sportowcom?
4 września 2007, 08:51Australijska reprezentacja rugby, mimo iż zwykle nie potrzebuje żadnej pomocy by udowodnić, że jest najlepsza na świecie, zyska nową broń w walce o mistrzowski tytuł. Będą nią... koszulki.
![](/media/lib/14/1188301816_746329-611732e7058a06d93bd798f028f08778.jpeg)
Uzależnienie od czekolady to nie mit
28 sierpnia 2007, 11:48Zamiłowanie do czekolady ma się w mózgu. Istota szara czekoladoholików reaguje na widok czy smak ulubionego deseru inaczej niż istota szara pozostałych osób.
![Marine Corps Marathon© Monica DarbyUS Seal](/media/lib/10/1182155920_141460-a84f8ee88ec33399f31750a126d82926.jpeg)
Sportowcy muszą uważać, by nie przedawkować wody
18 czerwca 2007, 08:33Ludzie uprawiający sporty wytrzymałościowe wiedzą, że podczas ćwiczeń nie powinni zapominać o piciu, ponieważ w przeciwnym razie grozi im odwodnienie. Niewielu maratończyków czy rowerzystów zdaje sobie natomiast sprawę z tego, że wypicie zbyt dużych ilości płynu także jest niebezpieczne, wywołuje bowiem "intoksykację wodą".
![](/media/lib/8/1179670102_313439-533e15d30f5431746606746680c1ddca.jpeg)
Czekoladowa pasta do zębów lepsza niż fluor?
20 maja 2007, 13:45Według Armana Sadeghpoura, doktoranta z Tulane University, ekstrakt z ziaren kakaowca, który występuje w czekoladach i tym podobnych produktach, może być naturalną alternatywą dla fluoryzowanych past do zębów. Jest ponoć skuteczniejszy w zapobieganiu i zwalczaniu próchnicy niż sam fluor.
![Mleczna z bąbelkami w tradycyjnym opakowaniu© Nestle](/media/lib/7/1177934293_544803-cc3e9e360e8d5bbecdefeadc6112e72d.jpeg)
Nestle rozdaje czekoladę
30 kwietnia 2007, 11:52Nestle postanowiło rozdać Szwajcarom dwa miliony tabliczek czekolady. Wszystko po to, by naprawić swój błąd związany ze zmianą opakowania bardzo popularnej czekolady Cailler.
« poprzednia strona następna strona » … 9 10 11 12 13 14 15 16 17